Zdrowie

Zbilansowana dieta w kształtowaniu odporności dziecka


Zdrowie dziecka znajduje się na talerzu, dlatego niezwykle ważne jest, by zwracać uwagę, co się na nim znajduje. Będzie to miało wpływ zarówno na tu i teraz, jak i na przyszłość. Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w kształtowaniu odporności dziecka. Powinna być bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze, aby zapewnić dziecku optymalne warunki do rozwoju.

Jak zbilansowana dieta może wpłynąć na odporność dziecka?

Zdrowa dieta bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze pomaga wzmocnić układ odpornościowy dziecka, co z kolei zmniejsza ryzyko infekcji i chorób.  Włączaj nowe posiłki do jadłospisu dziecka, zadbaj o ich różnorodność. Dzięki temu dostarczysz dziecku składniki istotne w kształtowaniu odporności. 

Witamina A

Wspomaga produkcję limfocytów T, które są ważnymi czynnikami w walce z infekcjami. Źródłem tej witaminy są takie warzywa jak marchew, brokuły, pomidory, cukinia oraz owoce: morele, jagody, brzoskwinie, czarne porzeczki.

Witamina C

Jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i stymuluje produkcję białych krwinek.  Źródłami witaminy C są cytrusy (pomarańcza, cytryna), papryka czerwona, ziemniaki, szpinak, porzeczka, truskawki. Warzywa i owoce można wprowadzić do diety dziecka, gdy tylko ukończy 4 miesiące. 

Witamina D

Oprócz tego, że wzmacnia naturalną odporność, 

pobudzania wchłaniania wapnia i fosforu, zapobiega także nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy, anemii i alergiom. Jej źródłem są jajka, ryby morskie, a także nabiał – jogurt, kefir, twaróg. 

Witamina E

Jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki oraz stymuluje produkcję limfocytów T. Występuje w takich owocach i warzywach jak pomidory, brukselka, brokuły, brzoskwinie, szpinak, czarna porzeczka, marchew i maliny oraz w produktach odzwierzęcych typu jajka, mleko i jego przetwory. Dużą zawartość witaminy E mają oliwa z oliwek, orzechy laskowe i migdały. 

Kwasy omega 3 

Nienasycone kwasy tłuszczowe Wspierają układ immunologiczny, pomagając w walce z infekcjami. Ograniczają syntezę mediatorów zapalnych, czyli cytokin. Dobrym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie: łosoś, dorsz, makrela i młody tuńczyk.  Znajdują się również w olejach pochodzenia roślinnego oraz orzechach włoskich, migdałach i kiełkach zbóż. 

Probiotyki

To żywe kultury bakterii oraz drożdży, których głównym zadaniem jest odbudowa przewodu pokarmowego mogącego zostać uszkodzonym przez antybiotyki.  Odgrywają istotną rolę w kształtowaniu odporności. Źródłem probiotyków są niektóre produkty mleczne i kiszonki.

Żelazo 

Wpływa na namnażanie i aktywację limfocytów, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za obronę organizmu przed infekcjami. Najlepiej przyswajane żelazo znajduje się w czerwonym mięsie. 

Jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla zdrowia i odporności dziecka?

Specjaliści z Daru Zdrowia – www.darzdrowia.pl – podkreślają, że zbilansowana dieta musi zawierać białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania mięśni oraz do wzrostu i rozwoju. Węglowodany są źródłem energii dla organizmu. Tłuszcze są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu, a także do utrzymania zdrowia skóry, włosów i kości.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Dar Zdrowia – www.darzdrowia.pl

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
25 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *