Aby danie smakowało naprawdę doskonale i na dobre podbiło podniebienia nasze, rodziny i przyjaciół, nie należy zapominać o przyprawach. Podstawą udanej kompozycji smakowej są oczywiście świeże i naturalne składniki, jednak to dzięki przyprawom każde danie nabiera wyjątkowego charakteru. Jednak co zrobić, aby raz kupione w sklepie czy na targu zioła zachowały swoje właściwości naprawdę na długo? Kluczem do sukcesu jest umiejętność ich odpowiedniego przechowywania. Jak to zrobić? Warto poznać kilka metod, dzięki którym ulubione przyprawy będą się nadawały do użytku jeszcze na wiele miesięcy po zakupie. Zapięcie strunowe to tylko jedna z możliwości. Poznaj kilka innych i ciesz się ulubionym smakiem i zapachem przez cały rok.
Metalowe puszki – z dala od promieni słonecznych
Organizując przestrzeń do przechowywania przypraw, warto zdawać sobie sprawę z tego, że na pogorszenie ich jakości może wpłynąć na przykład zbyt duża ekspozycja na światło słoneczne. Jak tego uniknąć? Dobrym pomysłem będzie przechowywania przypraw i ususzonych ziół w kolorowych, metalowych puszkach z pokrywką. Wybierając je, zyskujemy nie tylko sprawdzoną metodę ochrony przypraw przed promieniowaniem UV, ale także modne gadżety, które upiększą każdą kuchnię i spiżarnię. Decydując się na wsypanie przypraw lub ziół do wnętrza takiej puszki, nie można zapominać o jednym: ten sposób przechowywania sprawdzi się wyłącznie w przypadku wcześniej ususzonych lub sproszkowanych składników. Umieszczając w puszce świeżo zebrane zioła, doprowadzimy jedynie do ich zwiędnięcia, przez co stracą one swoje walory smakowe i zapachowe.
Zapięcie strunowe – rozwiązanie idealne
Mimo wszystko zależy Ci na tym, aby niedawno ścięte zioła były świeże jeszcze naprawdę długo? W takim razie skorzystaj z torebki z zapięciem strunowym. W przypadku żywych pędów, koniecznie wyłóż wnętrze torebki z zapięciem strunowym mokrym ręcznikiem papierowym. W ten sposób zachowasz wewnątrz woreczka odpowiedni poziom wilgotności, a zioła będą soczyste i smakowite jeszcze długo po umieszczeniu ich w lodówce. Zapięcia strunowe, w które wyposażone są torebki i woreczki w wielu rozmiarach to także doskonałe rozwiązanie w przypadku suszonych przypraw. Wystarczy, że wsypiesz do nich ziarna pieprzu albo mieloną paprykę i już możesz cieszyć się wygodnym rozwiązaniem, które nie wymaga zbyt dużej ilości miejsca.
Wnętrze w stylu vintage
A może postanowisz wykorzystać zioła i przyprawy nie tylko jako składniki ulubionych dań, ale też w roli ozdób? Nic trudnego! Po prostu zawieś w jadalni czy kuchni pęczki lawendy, którą potem dodasz do deserów albo ozdób jedną ze ścian laskami cynamonu. Taki naturalny detal świetnie wpasuje się w niemal każde wnętrze, a Ty będziesz mógł mieć swoje ulubione przyprawy zawsze pod ręką. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie zioła lubią ekspozycję bezpośrednio na słońce. Przemyśl, w którym miejscu chcesz je zawiesić, bo w przeciwnym razie mogą szybko stracić swoją użyteczność.
Postaw na świeżość
Szukając naprawdę ekologicznych rozwiązań, warto postawić na prostotę. Mowa o kupnie świeżych ziół, które bez trudu postawisz na parapecie albo kuchennym blacie. Intensywny zapach bazylii albo mięty to zdecydowanie najpiękniejszy aromat dla wielu amatorów kuchennych szaleństw. Jeśli i Ty chcesz go poczuć w swojej kuchni, po prostu wybierz w markecie lub na rynku świeże zioła w doniczkach. Jeśli będziesz je regularnie podlewać, już niebawem rozrosną się, dzięki czemu posadzisz je w większej donicy albo ogrodzie. W ten sposób zyskasz dostęp do świeżych, ekologicznych przypraw przez długi czas. A o to przecież chodzi w gotowaniu – aby korzystać z darów Matki Natury, prawda?
Artykuł powstał we współpracy z łódzkim producentem opakowań foliowych, firmą Opak-Fol.