Zdrowie

Przewlekłe zapalenie trzustki – przyczyny i objawy chorób trzustki


Przewlekłe zapalenie trzustki to jedna z chorób, która przez bardzo długi czas może nie dawać o sobie znać, a która może prowadzić nie tylko do zaostrzenia się, ale również do zmian nowotworowych. W większości przypadków wystarczy zmiana diety, by uniknąć tej choroby, a nawet by ją wyleczyć. Jakie są przyczyny i objawy przewlekłego zapalenia trzustki oraz na czym polega jego profilaktyka?

Objawy przewlekłego zapalenia trzustki

Trzustka jest organem odpowiedzialnym za prawidłowego trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów. Wydziela enzymy, które biorą udział w trawieniu – jednak enzymy te uaktywniają się dopiero po dotarciu do przewodu pokarmowego. Choroby trzustki – ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, torbiele oraz nowotwory – objawiają się w podobny sposób. Do głównych objawów zaliczamy:

  • ból brzucha
  • wzdęcia
  • biegunki – głównie biegunki tłuszczowe
  • zaparcia
  • wymioty
  • żółtaczka
  • świąd skóry

Należy przy tym pamiętać, że objawy te mogą się różnić, mogą występować z różnym nasileniem, a w przypadku przewlekłego zapalenia trzustki oraz początkowej fazy nowotworu złośliwego choroba może nie dawać żadnych objawów. Diagnostyka chorób trzustki opiera się o badania poziomu glukozy i cholesterolu, stężenie bilirubiny, wskaźników wątrobowych, poziomu amylazy i lipazy. Ponadto wykonywane jest USG, tomografia, a także ultrasonografia endoskopowa, która pozwala zobaczyć znacznie więcej badanie USG.

Przewlekłe zapalenie trzustki – przyczyny i profilaktyka

Przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki może być podłoże genetyczne lub autoimmunologiczne. Jednak najczęściej do chorób tego narządu prowadzi zła dieta – zbyt tłusta i bogata w cukry proste. Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu II i podwyższony poziom trójglicerydów zwiększają ryzyko zapalenia trzustki, a palenie papierosów i spożywanie alkoholu dodatkowo ją obciąża. Do produktów, których trzustka nie toleruje najbardziej, zaliczamy:

  • tłuszcze trans – znajdziemy je przede wszystkim w słodyczach oraz smażonych potrawach
  • węglowodany proste – cukier, który znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale także w większości gotowych (wysokoprzetworzonych) produktach
  • konserwanty i wzmacniacze smaku – znajdziemy je przede wszystkim w produktach wysokoprzetworzonych, daniach instant oraz produktach mięsnych
  • alkohol
  • papierosy

Ponadto trzustkę może podrażniać błonnik – a szczególnie jego duża ilość. Dlatego niektórym zaleca się ograniczenie spożycia surowych warzyw i owoców oraz pieczywa pełnoziarnistego. Przede wszystkim osoby te powinny obierać warzywa i owoce ze skórki, a wybierając pieczywo, postawić na to bez ziaren.

Chcąc profilaktycznie zadbać o trzustkę powinniśmy sięgać po produkty bogate we flawonoidy (zielona herbata, brokuły) i inne antyoksydanty (borówki) oraz źródła substancji przeciwzapalnych, które znajdziemy przede wszystkim w przyprawach (kurkuma, imbir). Przede wszystkim jednak zadbajmy, by nasza dieta dostarczała nam jak najmniej cukrów prostych i tłuszczów trans, które zwiększają ryzyko cukrzycy II i wysokiego poziomu trójglicerydów. Utrzymywanie prawidłowej masy ciała jest kluczowe w profilaktyce wielu chorób, również przewlekłego zapalenia trzustki.

Artykuł powstał przy współpracy z H-T. Centrum Medyczne.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
44 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *