Lipiec i sierpień to okres przygotowywania przetworów. Ogórki, papryka i inne warzywa, a także owoce i dżemy to dodatki, po które ze smakiem sięgamy przez cały rok. Aby jednak produkty i nasza praca nie poszły na marne, przetwory trzeba starannie zabezpieczyć przed zepsuciem. Jak powinna przebiegać pasteryzacja słoików?
Przygotowanie do pasteryzacji słoików
Zanim przystąpimy do robienia przetworów, warto przygotować słoiki, które będziemy chcieli później wykorzystać. Najpierw należy sprawdzić stan słoików i nakrętek. Niektórzy zalecają wymianę samych zakrętek po każdym sezonie na przetwory. Jeśli jednak zakrętka nie jest zardzewiała i poprzednim razem dobrze zamknęła słoik, możemy ponownie ją wykorzystać.
Słoiki wraz z zakrętkami należy dokładnie umyć i wysuszyć – przygotowanie ich przed „produkcją” przetworów pozwoli im samoistnie wyschnąć, bez konieczności wycierania. Warto też przed przystąpieniem do pracy, naszykować potrzebne naczynia, przyprawy oraz duży garnek do gotowania słoików.
Jak wykonać pasteryzację słoików z przetworami?
Pasteryzację słoików możemy wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich, bardziej tradycyjny, wymaga zagotowania słoików w dużym garnku. Słoiki należy jak najdokładniej zakręcić, a dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną. Do garnka wstawiamy słoiki i dolewamy zimnej wody tak, by jej poziom kończył się przed zakrętkami. Słoiki pasteryzujemy 20 minut od chwili, gdy zagotuje się woda. Garnek indukcyjny lub garnek na kuchnię gazową powinien mieć odpowiednio grube dno – w połączeniu ze ściereczką zapobiegnie to pęknięciu słoików podczas pasteryzacji.
Drugim sposobem pasteryzacji słoików z przetworami jest ich ogrzewanie w temperaturze 130oC w piekarniku. W obu przypadkach słoiki należy wystawić na dobę na wyłożony ściereczkami blat do góry dnem. Wklęsłe zakrętki świadczą o skutecznie przeprowadzonej pasteryzacji, dzięki której będziemy mogli smakować przetwory nawet przez kilka lat.
Fot. Shutterstock.