Coraz więcej Polek chętniej sięga po kosmetyki naturalne. Staramy się wybierać produkty, które nie mają długich składów, a w wielu przypadkach okazuje się, że są one tańsze od swoich przeładowanych chemią odpowiedników. Ogromną popularnością cieszą się naturalne oleje roślinne. Nakładamy je chętnie na włosy, paznokcie, twarz i ciało, a nawet korzystamy z nich w kuchni.
Olej kokosowy to świetna propozycja dla tych z nas, które dopiero zaczynają swoją przygodę z olejami. Na zimno przypomina on konsystencją zbite masło, w temperaturze pokojowej staje się płynny. Do czego możemy go wykorzystać? Przede wszystkim w kuchni, ponieważ nie posiada stanowczego zapachu i nie zmienia smaku potraw. To świetna alternatywa dla klasycznego oleju lub oliwy. Ponadto znakomicie spisuje się zaaplikowany na włosy. Nakładamy go na dwie godziny przed myciem, a następnie dokładnie zmywamy szamponem. Dzięki temu nasze włosy są lśniące, odżywione, mniej się puszą. Warto stosować ten zabieg regularnie, na przykład raz w tygodniu. Olej kokosowy może być też stosowany zamiast balsamów do ciała i kremów, również przez osoby z dolegliwościami skórnymi. Skóra po jego użyciu jest gładka, nawilżona i odżywiona. Nie powoduje zapychania porów, więc może być również używany do codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Decydując się na zakup oleju kokosowego sprawdźmy jego datę ważności oraz skład. Warto zaopatrzyć się w niego w dobrym sklepie z ekologiczną żywnością. Mamy wówczas gwarancję, że zaopatrzyłyśmy się w sprawdzony produkt.
2 thoughts on “Olej kokosowy”