Zdrowie

Ocet winny jabłkowy – dla kogo i na co?


Twoi znajomi regularnie stosują ocet jabłkowy i chwalą sobie ten produkt? Poznaj jego zalety i zdecyduj, czy sprawdzi się także w Twojej diecie. Kto skorzysta na nim najbardziej? I o jakie korzyści właściwie chodzi? O tym dzisiaj, zapraszamy!

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to produkt tradycyjny, znany od wielu lat. Stanowi jeden z rodzajów octu, a dokładnie roztworu kwasu octowego. Jest produktem naturalnej fermentacji octowej, dzięki czemu nie wymaga używania octu spirytusowego, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Przykładowy ocet winny jabłkowy ze sklepu Biały SaiBaba składa się wyłącznie z soku i musu jabłkowego oraz soku z cytryn. Podobnie do klasycznego octu wariant jabłkowy ma wyrazisty zapach i kwaśny smak.

Do czego służy ocet winny jabłkowy?

Podstawowe zastosowanie octu z jabłek wiąże się z kulinariami. Dzięki temu produktowi można przygotować dania pyszne, a przy okazji przysługujące się zdrowiu. Dodatkowo octu jabłkowego używa się w kosmetyce i usuwaniu zabrudzeń czy kamienia. Spożywany w niewielkich ilościach przez osoby o zdrowym układzie pokarmowym może przysłużyć się w procesie odchudzania. Wszystko dlatego, że sam dostarcza bardzo mało kalorii, a pomaga wyregulować proces trawienia, zmniejsza wchłanianie tłuszczów i pozwala szybko poczuć sytość.

Ocet z jabłek a zdrowie

Prozdrowotny charakter octu jabłkowego wynika ze składu będącego skarbnicą cennych mikroelementów. Skład ów obejmuje witaminy z grupy B, witaminę C, enzymy, aminokwasy, pektyny, biotynę, kwas foliowy, związki polifenolowe, liczne pierwiastki, m.in. magnez, żelazo, fosfor, wapń. Jabłkowy ocet pomaga odkwasić organizm przy jednoczesnym zakwaszeniu żołądka, dostarcza zdrowych kwasów owocowych i wspomnianych już mikroelementów. Regularne przyjmowanie go poprawia odporność, pamięć oraz kondycję i wygląd włosów, paznokci. Ocet jabłkowy skutecznie usuwa z organizmu niestrawione resztki. Obniża cholesterol i cukier we krwi.

Ocet jabłkowy na skórę

Poza kulinariami ocet jabłkowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i można go stosować w celach medycznych. Antyseptyczne i antybakteryjne działanie pozwala szybko i bezpiecznie odkazić wybrane powierzchnie ciała. Nadaje się do przemywania ran powierzchownych i odkażania żywności oraz zwalczania grzybicy na zewnątrz ciała. W niektórych chorobach, np. przy zapaleniu ucha, ocet jabłkowy można stosować wewnętrznie, przy czym nie należy tego robić bez konsultacji ze specjalistą.

Jak spożywać ocet winny jabłkowy?

Ocet jabłkowy można spożywać z wodą – do trzech łyżek dziennie. Aby osłabić charakterystyczny smak, warto dodać miód. Świetnie sprawdzi się w marynatach do mięs bądź grzybów, sałatkach, sosach, jako dodatek do domowego syropu, np. cebulowego.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Sklepbialysaibaba.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
70 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *