Czy zielona żywność, czyli chlorella i młody jęczmień, jest dopuszczalna w diecie ketogenicznej? A jeśli jest, czy warto ją stosować, czy może lepiej jej unikać? Na te pytania odpowiedzieliśmy w dzisiejszym artykule w ramach współpracy z gabinetem medycyny naturalnej Naturiana, w którym kupisz wysokiej jakości zieloną żywność Green Way.
Czym jest dieta ketogeniczna (keto)?
Bardzo popularna w ostatnich latach dieta ketogeniczna, inaczej dieta keto, opiera się na spożywaniu dużej ilości tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu białek (<20% diety) i węglowodanów (<10%). Skuteczność diety keto wynika z szybkiego wyczerpania zapasów glikogenu i wytwarzania ketonów, czyli wprowadzenia organizmu w stan ketozy. W takim stanie organizm zaczyna pozyskiwać energię z tłuszczu, również tego zgromadzonego w ciele.
Zagrożenia diety keto i remedium – zielona żywność
Jak każda dieta keto nie jest pozbawiona wad. Stan ketozy prowadzi do zakwaszenia organizmu i obciąża go. Nie jest to coś naturalnego dla organizmu, a jedynie „tryb przetrwania” na wypadek głodu bądź innego kataklizmu zmniejszającego ilość dostępnego pożywienia.
Decydując się na dietę ketogeniczną, należy pilnować dostarczania sobie witamin i minerałów pochodzenia naturalnego. W tym celu wykorzystuje się żywność nieprzetworzoną oraz dopuszczalne warzywa i rośliny. Wśród tych ostatnich znajdują się młody jęczmień i chlorella. Keto uzupełniona zieloną żywnością zostaje pozbawiona części wad, gdyż do organizmu docierają witaminy, minerały i aminokwasy, a z organizmu odprowadzane są substancje obciążające wynikające z rozkładania nagromadzonego tłuszczu.
Artykuł powstał we współpracy z gabinetem medycyny naturalnej Naturiana.
Zdj. Shutterstock