Dom

Miedziane garnki: czy warto je kupić?


Popularne niegdyś miedziane garnki obecnie uznawane są za symbol luksusu, ponieważ prezentują się bardzo elegancko i nie należą do najtańszych. Czy warto jednak zdecydować się na ich zakup pomimo wysokiej ceny? Czy używanie takich garnków ma jakieś zalety?

Miedziane garnki, czyli jakie?

Miedź zaliczana jest do najbardziej cenionych metali półszlachetnych, dlatego też produkowane z niej garnki nie należą do najtańszych. W ostatnim jednak czasie garnki miedziane cieszą się dosyć sporym zainteresowanie nie tylko zawodowych kucharzy, ale również amatorów gotowania. Nie ma się w zasadzie czemu dziwić, ponieważ odznaczają się one bardzo wysoką przewodnością cieplną, a także nagrzewają się dosyć szybko i co najważniejsze równomiernie.

Czy miedziane garnki są zdrowe?

Nie od dziś wiadomo, że miedź należy do grona toksycznych metali, który w dużych ilościach może doprowadzić do zatrucia. Z tego też względu w miedzianych garnkach nie należy gotować kwaśnych potraw, gdyż wówczas miedź z pewnością przedostanie się do pożywienia. Czy oznacza to, że w miedzianych garnkach nie należy niczego gotować? W obecnie produkowanych garnkach ich wnętrze pokryte jest specjalną powłoką ochronną, dzięki czemu bez obaw możemy używać ich do gotowania potraw, pamiętając jednak o tym, aby unikać przyrządzania w takich garnkach kwaśnych dań.

Jakie zalety mają miedziane garnki?

Miedziane garnki warto mieć w swojej kuchni, ponieważ nagrzewają się niezwykle szybko i równomiernie. Miedź nie wytwarza żadnego zapachu, dzięki czemu przygotowywane w miedzianych garnkach potrawy pachną i smakują tak, jak powinny. Co równie ważne takie garnki są niezwykle łatwe w utrzymaniu i odpowiednio pielęgnowane będą nadawały się o użytkowania przez wiele lat.

Fot. Shutterstock

comments icon1 komentarz
1 komentarze
17 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *