Dom

Meble kuchenne ze stali nierdzewnej – 3 fakty, które musisz znać!


Meble ze stali nierdzewnej od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, stanowiąc synonim nowoczesności, wytrzymałości i elegancji. Ich unikalne właściwości sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie stali do serca swojego domu i restauracji – do kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym kucharzem, zapalonym amatorem sztuki kulinarnej, czy po prostu cenisz sobie estetykę i funkcjonalność, meble te mogą zaoferować rozwiązania spełniające najbardziej wyrafinowane potrzeby. Co warto o nich wiedzieć? Przedstawiamy trzy, najważniejsze fakty, które musisz poznać przed wyruszeniem na zakupy!

#1 Fakt: Stal nierdzewna to trwały stop

Stal nierdzewna to rodzaj stopu żelaza z węglem, który wzbogacony jest o substancje, niosące za sobą jeszcze większą odporność (np. na tlen i wysokie temperatury). Najczęściej stosowanymi „dodatkami” jest chrom, nikiel lub molibden, który słynie ze swojej wysokiej trwałości. 

Tak stworzoną mieszankę używa się m.in. w produkcji mebli gastronomicznych – pod warunkiem że materiał spełnia tzw. normy AISI. Rozpoznać je można poprzez trzy cyfrowe kody, które dookreślają dokładne proporcje poszczególnych stopów. 

Przykładowo więc:

  • 304 – to tzw. nierdzewka, która jest najpopularniejszą stalą, stosowaną głównie w przemyśle spożywczym. Zawiera do 20% chromy i do 12% niklu.
  • 316 – tzw. kwasówka, która wyróżnia się podwyższoną odpornością na korozję. W jej składzie znajdziemy mieszankę zarówno chromu, jak i niklu oraz molibdenu (do 2,5%).
  • 430 – stal odporna mechanicznie, ale z wyższą wrażliwością na środowisko kwasowe. Nie posiada niklu oraz molibdenu – tj. składa się wyłącznie z chromu (16-18%). 

Bez obaw — stal nierdzewna to materiał bezpieczny, może mieć kontakt z żywnością i jak najbardziej sprawdzi się w domowej i profesjonalnej kuchni (np. jako zmywarki gastronomiczne). Jeśli jednak masz wobec niego obiekcje i obawy – przed zakupem dokładnie przeanalizuj narzucone normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

#2 Fakt: Meble ze stali są niezwykle odporne

Stal nierdzewna jest jednym z najtrwalszych materiałów, które odporne są na szereg czynników zewnętrznych – w tym na korozję. Korozja jest bowiem procesem niszczenia metali, które próbują uzyskać swój naturalny stan. 

Dodatek chromu i pozostałych pierwiastków ma za zadanie opóźniać cały ten proces. Ostatecznie utworzona w ten sposób ochronna warstwa skutecznie zabezpiecza meble, dodatki i urządzenia, które mają styczność z wilgocią. 

Stal oznaczona wspomnianymi już symbolami ASI jest niezwykle odporna – zarówno na wysokie temperatury, jak i na środowisko kwasowe. Dane wskazują, że materiał ten jest w stanie topić się powyżej 1375°C, wytrzymując nawet ponad 1000 lat regularnego użytkowania. Tak wysoka odporność na skrajne środowisko sprawia, że meble ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie, najwyższe normy przepisów BHP oraz obostrzenia przeciwpożarowe.

#3 Fakt: Czyszczenie stali nierdzewnej jest bardzo proste

Ogromną zaletą mebli ze stali jest łatwość czyszczenia i pielęgnacji. W procesie tym należy jedynie pamiętać, aby nie stosować agresywnych i silnych środków chemicznych, które co prawda zabijają drobnoustroje, ale także mogą negatywnie wpływać na charakterystyczny, estetyczny połysk stali. Dużo lepiej więc sprawdzą się naturalne środki myjące oraz dedykowane preparaty do stali, które nakłada się za pomocą miękkich ściereczek. Zwykle bazą ich składu są alkaliczne chlorowane lub niechlorowane chemikalia.

Unikaj chloru, wybielaczy i odkamieniaczy – traktuj wszystkie te środki jako ostateczność (np. w przypadku trwałych zabrudzeń). Silniejsze preparaty należy dokładnie spłukać wodą, a następnie wytrzeć ściereczką, upewniając się, że na powierzchni mebli niepozostałych żrące resztki.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
25 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *