Przy wyborze płatków bezglutenowych na śniadanie, warto zwrócić uwagę na ich skład oraz rodzaj. Dobrze jest unikać płatków z wysoką zawartością cukru oraz niepotrzebnymi dodatkami. Przy stwierdzonej celiakii warto też upewnić się, czy aby na pewno płatki mają na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa, który potwierdza brak glutenu. Jakie rodzaje płatków bezglutenowych będą idealną propozycją na pierwszy posiłek w ciągu dnia?
Płatki bezglutenowe na śniadanie
Wiele osób stoi przed dylematem i zupełnie nie wie, jakie płatki bezglutenowe wybrać na śniadanie. Smaczne i bardzo sycące są np. płatki owsiane, które mają sporo błonnika, wspomagają trawienie oraz regulują poziom cukru we krwi. W zależności od indywidualnych preferencji można kupić wersje z dodatkami owoców, orzechów lub kawałkami czekolady. Druga śniadaniowa propozycja to płatki gryczane. Zawierają białko, magnez i żelazo, ze względu na wartościowy skład, są chętnie wybierane przez fanów aktywności fizycznej. Warto jednak mieć świadomość, że ten typ płatków bezglutenowych ma dość specyficzny lekko orzechowy smak, który nie każdemu odpowiada. Neutralne w smaku są z kolei płatki jaglane. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i C oraz mają właściwości moczopędne, wspierają pracę układu nerwowego. Dużą popularnością wśród fanów śniadań bezglutenowych cieszą się też płatki ryżowe, które są delikatne i lekkostrawne. Zawierają żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Są szczególnie polecane osobom z wrażliwym żołądkiem
Jakie dodatki pasują do płatków bezglutenowych?
Płatki bezglutenowe warto łączyć z mlekiem roślinnym np. migdałowym, sojowym, owsianym lub ryżowym. To dobre alternatywy dla mleka krowiego, które nie każdemu służy. Płatki bezglutenowe stworzą też udany duet z dodatkiem jogurtu naturalnego bogatego w wapń, kefiru lub maślanki. Wiele osób chcąc podkręcić smak śniadania, dodaje do płatków bez glutenu rozmaite owoce. Znakomitą propozycją będą np. pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, mango czy brzoskwinie. W sezonie warto sięgać też po owoce jagodowe, takie jak np. maliny, borówki, poziomki, jeżyny. Idealnym dodatkiem do płatków są też dojrzałe banany, które dodają daniu słodyczy i cennych witamin. By urozmaicić śniadanie, warto sięgnąć też po różne orzechy i nasiona obfitujące w kwasy tłuszczowe i witaminy. Strzałem w dziesiątkę będą orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowce, pestki dyni i słonecznika. Zamiast cukru, można osłodzić śniadanie z płatkami bezglutenowymi, dodając do nich odrobinę miodu lub syropu klonowego. To znacznie zdrowsze opcje, niż cukier biały.
Pomysły na śniadanie z płatkami bezglutenowym
Pierwsza propozycja to płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem gotowane na mleku roślinnym. Tak sycący posiłek zaspokoi nasz głód na długie godziny. Druga opcja to placuszki z bananów i zblendowanych płatków owsianych. Trzeci równie smaczny pomysł na śniadanie to płatki jaglane z jogurtem naturalnym, malinami i pestkami dyni. Taki bogaty w białko i witaminy posiłek, to idealna opcja dla osób aktywnych, które lubią rozpocząć dzień od treningu. Inna propozycja to płatki bezglutenowe gryczane z mlekiem kokosowym i orzechami, są szybkie i proste w przygotowaniu. Dla osłody można dodać do miski małą łyżeczkę miodu. Miłośnicy chrupiących śniadań mogą postawić na płatki kukurydziane z jogurtem i domowej roboty granolą. Z kolei płatki ryżowe najlepiej smakują z suszonymi owocami i maślanką lub kefirem. Takie połączenie smaków idealnie sprawdzi się zwłaszcza latem.