Sushi to klasyczna japońska potrawa, która zawładnęła kubkami smakowymi i sercami wielu Europejczyków. W Polsce z każdym rokiem otwiera się coraz więcej lokali, które starają się najwierniej odwzorować nietypowe smaki Dalekiego Wschodu. Wybierając się do dobrej restauracji japońskiej, warto zaznajomić się z pewnymi szczegółami dotyczącymi zachowania i sposobu jedzenia potraw, by wiedzieć, czego się należy spodziewać, a przy tym, by nie popełnić żadnej gafy.
Czym powinno się jeść sushi?
Japońska kuchnia to przede wszystkim tradycyjne pałeczki. Zastępują one znane nam sztućce, lecz posługiwanie się nimi wymaga pewnej wprawy. Co, jeśli nigdy nie miałeś okazji trzymać w ręce pałeczek? Po pierwsze, sushi na pewno łatwiej jest nimi uchwycić, niż chociażby sypki ryż. Po drugie, japoński savoir vivre zakłada, że sushi można jeść palcami. Będzie to na pewno lepsze rozwiązanie, niż sięgniecie po widelec.
Z czym się je sushi?
Ta tradycyjna potrawa japońska podawana jest w towarzystwie marynowanego imbiru, a także sosu sojowego i chrzanu wasabi. Imbir charakteryzuje specyficzny smak, więc nie ma obowiązku, by się na niego decydować. Ma on za zadanie oczyszczanie kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi kęsami. Sos i chrzan to z kolei dodatki urozmaicające smak sushi. W przypadku tej potrawy zapomnij o tym, co mówiła mama o nabieraniu małych kęsów. Aby poczuć całą kompozycję smaków, należy wsunąć do ust całą rolkę.
Jeśli poza japońskim smakiem zależy Ci też na wyjątkowym klimacie, odwiedź restaurację SUSHARNIA, jeżeli zaś masz ochotę jeść tak, jak lubisz, bez specjalnej etykiety, zamów sushi z dowozem Łódź.
Fot. Shutterstock