Esencja octowa jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Jest również używana w trakcie produkcji tkanin, w tym malowanego jedwabiu. Ceni się ją ze względu na właściwości czyszczące i konserwujące. Co jeszcze warto wiedzieć o esencji octowej?
Esencja octowa a ocet spożywczy
Kwas etanowy, nazywany powszechnie kwasem octowym, jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym zapachu. Jest związkiem organicznym, którego wzór chemiczny ma postać CH3COOH. Zarówno esencja octowa, jak i ocet spożywczy jest roztworem kwasu octowego, a oba różnią się zawartością procentową. O ile powszechnie stosowany w kuchni ocet spożywczy (znany też pod nazwą ocet stołowy) zawiera zazwyczaj od 6 do 10% kwasu octowego, o tyle esencja octowa nie jest aż tak rozcieńczona – zawiera od 30 do 80% kwasu octowego.
Do czego służy esencja octowa?
Zastosowanie esencji octowej zależy od stężenia. Dla przykładu 80-procentowa esencja octowa to środek powszechnie używany w pszczelarstwie. Służy do odkażania plastrów miodu – zabija groźne zarazki, a także larwy i dorosłe osobniki motylicy woskowej.
Poza tym esencji octowej używa się w przemyśle kosmetycznym jako regulatora pH. W przemyśle spożywczym jest powszechnym składnikiem serów topionych, sałatek, sosów, marynat do mięs i przypraw. Jeśli na opakowaniu wybranego produktu spożywczego z Unii Europejskiej wśród składników znajdziesz symbol E260, wiedz, że to właśnie esencja octowa. Używany jest do konserwowania żywności – przedłuża termin przydatności do spożycia, zapobiega namnażaniu się bakterii i grzybów.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Chemialodz.pl Antidotum.
Fot. Shutterstock