Na smak kawy wpływa szereg czynników, które jesteśmy w stanie wychwycić, pijąc kawę codziennie. Często zdarza się, że kawa, którą lubimy, nie smakuje tak dobrze jak zwykle… Co może mieć na to wpływ?
Eksperci wśród czynników mających wpływ na smak kawy, wyróżniają następujące czynniki:
- Pochodzenie ziaren kawy – warunki uprawy kawy, mają zasadniczy wpływ na smak i aromat.
- Twardość wody, która decyduje o stopniu goryczy, kwasowości czy słodyczy. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest stosowanie do parzenia kawy wody filtrowanej.
- Stosunek wody do kawy, który decyduje o jej intensywności.
- Temperatura wody, która nie powinna być wrząca.
- Stopień zmielenia ziaren kawy.
- Data wypalenia ziaren i odpowiednie przechowywanie kawy, w taki sposób żeby nie traciła aromatu.
Gdzie kupić kawę ziarnistą, zgodną z oczekiwaniami?
Kawosze coraz częściej stawiają na smak kawy, w którym zaczynają wyczuwać coraz większą ilość aromatów, poznając swoje preferencje. Wybory stają się bardziej konkretne – z uwzględnieniem kwasowości czy charakterystyką konkretnych gatunków kaw. Bez trudu coraz więcej osób może wskazać cechy, którymi wyróżnia się kawa brazylijska, czy kawa indonezyjska. Kawosz prędzej czy później musi trafić na sklep z kawą, który da mu możliwość wyboru, w oparciu o jego preferencje, proponując kawę ziarnistą, najwyższej jakości.
Tak jest w przypadku Palarni Kaw Cafe Ina – to sklep z kawą ziarnistą, który ma w swojej ofercie nie tylko kawy z różnych zakątków, ale zna też sekret ich smaku. Ogromną zaletą jest to, że kawa, którą wybierzemy zostanie wypalona i zapakowana dopiero po złożeniu zamówienia! Zagwarantuje nam to eksplozje smaku.
Rodzinna palarnia kawy gwarancją smaku
Wymagania konsumentów i ogromna oferta kaw, sprawia, że kawa z supermarketu przestała spełniać nasze oczekiwania. Ponadto znacząca część Klientów ma świadomość tego, że masowa produkcja nie wpływa dobrze na jakość i smak kawy.
Odpowiedzią na rosnące oczekiwania są profesjonalne palarnie kawy, takie jak wspomniana Cafe Ina, które dysponują potrzebnym sprzętem, a także wiedzą w zakresie wypalania konkretnych gatunków kaw. Bogaty smak i aromat świeżo palonej kawy, uzyskiwany jest dzięki wypalaniu ziaren w piecu bębnowym. Proces ten opiera się o poszczególne gatunki kawy, wydobywając z nich to co najlepsze.
1 thoughts on “Dobra kawa ziarnista – od czego zależy smak kawy?”