Jeżeli jesteś miłośnikiem czekolady i kakao, powinieneś spróbować także produktu źródłowego: naturalnego kakao, którego smak i właściwości odżywcze nie mają sobie równych. Sprawdź też, czym jest kakao ceremonialne. Możesz być zaskoczony i… zafascynowany!
Co to jest kakao ceremonialne?
Kakao ceremonialne jest czystą ekologiczną pastą wykonaną z nasion kakaowca. Jego dumna nazwa bierze się z tradycji azteckiej, w której kakao przygotowywane było w specjalny sposób. Zanim powstał efekt końcowy, czyli pasta, Aztekowie suszyli nasiona i miąższ kakaowca na słońcu. Trwało to kilka dni. Później oczyszczali je i ponownie suszyli. Następnie prażyli w ogniu i sprzedawali na targu, by dopiero w kuchni nasiona zostały wydobyte z łupiny i roztarte na proszek. I właśnie ów proszek – tłusty dzięki wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu – stanowi ostateczne kakao ceremonialne.
Jak przyrządzić kakao azteckie?
Zgodnie z tradycyjnym azteckim przepisem napój z kakao przyrządza się z czystego kakao, wody i przypraw: wanilii, pieprzu, suszonych płatków kwiatów. Dziś jednak dostępna jest także inna zdrowa żywność, która idealnie nadaje się do przygotowania napoju kakaowego. Przykładowo wodę można zastąpić napojem roślinnym, a płatki kwiatów – cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami korzennymi. Sprawdzą się również sól i cukier kokosowy dodane jako kropka nad i. Kiedyś przed podaniem napój wymagał energicznego wymieszania, a dziś dla wygody można użyć blendera. Powstałą pianką warto delektować się bez pośpiechu, by celebrować każdy łyk.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Zdrowasowa.pl.
Zdj. Shutterstock