Czy sushi na diecie redukcyjnej to dobry pomysł? Odpowiadają eksperci z restauracji Susharnia
Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które zdobyło ogromną popularność na całym świecie. Składająca się z kilku składników potrawa również podbiła serca czy też raczej podniebienia Polaków. Ze względu na obecność ryżu i niektórych dodatków o wysokiej kaloryczności wiele osób zastanawia się, czy sushi jest dobrym wyborem dla osób będących na diecie redukcyjnej. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Czy sushi jest odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej?
Surowa ryba, ryż i warzywa to główne składniki sushi. Danie można jednak dopasować do swoich preferencji smakowych, co oznacza możliwość podmiany lub rezygnacji z niektórych składników. Po sushi mogę sięgać osoby będące na diecie redukcyjnej, o ile będą kontrolować ilość spożywanych porcji, a ponadto zdecydują na się na odpowiedni rodzaj ryżowej rolki. Większość rodzajów sushi jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, takie jak białko i zdrowe tłuszcze. Na kaloryczność wpływają głównie dodatki takie jak majonez czy sos sojowy. Osoby będące na diecie redukcyjnej muszą unikać nadmiernego spożywania ryżu, który jest źródłem węglowodanów, a także pamięć o umiarkowanym spożyciu sosów i dipów. Warto zdecydować się na sushi z warzywami i rybami o niskiej zawartości tłuszczu (np. tuńczyk). Jeśli będziemy świadomi swoich wyborów żywieniowych, trzymając rękę na pulsie ilości spożywanego sushi (musi być uwzględnione w ogólnym bilansie kalorycznym), może ono stanowić smaczną i zdrową alternatywę dla dań tradycyjnych.
Gdzie znaleźć najlepsze sushi?
Sushi to tanie o milionie twarzy. Każdy ze składników może zostać zamieniony na inny produkt lub też całkowicie pominięty. Niektóre restauracje oferują klientom możliwość skomponowania unikalnej rolki. Jeśli mieszkasz w Łodzi, warto odwiedzić Susharnię, najlepszą restaurację w mieście, nagrodzoną w plebiscycie Pyszne.pl. Sushi Widzew oferuje różnorodne opcje japońskiego dania dostosowane do twojej diety.